skip to main |
skip to sidebar
In Japan kennen de Gyaru-meisjes een wedergeboorte. Met hun uitbundige, Barbie-achtige kleding -en make-upstijl zijn ze bijzonder herkenbaar. Geblondeerde of in pastelkleuren geverfde haren zijn net als glitter nooit ver weg bij deze trend.
Gyaru is een Japanse vervorming van het Engelse woord 'gal' en werd in de jaren '70 en '80 in Japan gebruikt voor tienermeisjes en jonge twintigers die de mode op de voet volgden. Nu daarentegen kent de stijl volgens het magazine Co-Ed "een heropleving die niet te danken is aan hun modestijl, maar net omdat ze mode niet serieus nemen."
Soorten
Het woord gyaru is geen synoniem voor een bepaald type meisje, maar eerder een verzamelnaam want elke stijl krijgt een andere naam toegeschreven. De ganguro gyaru is het evenbeeld van Malibu Barbie (foto rechts onder) door haar opvallend gebruinde huid en gebleekte haren. De banba kopieert Barbie. Stilleto's, glitter, valse wimpers en neon in het haar inbegrepen.
Dan heb je nog de onegyaru: de meest gesofisticeerde versie van ze allemaal. De lachwekkendste figuur van de hele bende is ongetwijfeld de kigumurin (foto links boven). Deze soort draagt pyjama's en lijkt op een dier of tekenfilmfiguur. De prinses mag uiteraard niet ontbreken in het rijtje en draagt de naam: himegyaru.
Deze trend zal het Westen in alle waarschijnlijkheid niet halen, maar het is in ieder geval een zeer eigenaardige modehype die door het Japanse waart.
Als we de modewereld een typische trek moeten toekennen dan is dat ongetwijfeld toekomstgericht. Want we zitten nog maar net in de koude maanden van 2007/2008 of ze laten de mannencollectie voor komende winter al op ons los. En het is er eentje om 'speciaal' tegen te zeggen. In Milaan werden de afgelopen twee weken de collecties voor de winter van 2008/2009 voorgesteld. Alle grote ontwerpers hebben hun creaties geshowd op de catwalks. Onder andere Armani, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli en Vivienne Westwood waren aanwezig. Hier alvast een klein overzichtje van wat de modewereld voor de heren in petto heeft.
De couturiers gaan de vrouwelijke kant uit. Vooral Prada focust zich op de vrouw in de man. Lange tunieken, strings en tutu's gaan een vaste waarde worden op straat als we de ontwerpster Miuccia Prada mogen geloven. Wat kleur betreft zijn de klassiekers zwart, grijs, donkerblauw, bruin en mosgroen overal aanwezig. Veel kleur was er niet te zien in Milaan, maar af en toe doken paars en donkerrood wel op.
En voor de behaarde mannen onder jullie, Bikkembergs introduceert de Magnumsnor tot accessoire tegen de koude bovenlip. Niet enkel de snor wordt van belang qua bijbehoren. Handtassen, sjaals, hoofddeksels, bont en oversized zonnebrillen die jullie ogen beschermen tegen de donkere wintermaanden zijn een must voor iedere modebewuste kerel.
Ik kijk alvast reikhalzend uit naar volgende winter en ben zeer benieuwd of Prada's tututjes navolging zullen krijgen bij de gewone man.
Een van de opmerkelijkste en vreemdste rages van het voorbije jaar zijn ongetwijfeld de Crocs. De felgekleurde, plastic klompen hebben Belgiƫ en de rest van de wereld overspoeld. Het Amerikaanse bedrijf Crocs draaide vorig jaar een omzet van 260 miljoen euro en werd uitgeroepen tot het snelst groeiende schoenenmerk ter wereld. De Crocs bestaan in 21 kleuren, 30 modellen en worden in 80 landen verkocht. De schoenen worden gemaakt in het gepantenteerde materiaal Croslite. Het is dankzij dat materiaal dat de schoen volgens de site zo comfortabel zit, zich uitstekend aanpast aan de vorm van je voet en praktisch niets weegt. Bovendien is het bacterie -en schimmelwerend, dus vaarwel aan geurende en beschimmelde voeten.Niets dan voordelen, zij het niet dat ze er afschuwelijk uitzien. Ik begrijp volledig dat kinderen onder de twaalf ze dragen want volgens de makers voelt het alsof ze op marshmallows lopen. Maar volwassenen? Dat gaat mijn petje te boven. Enkel als je in de medische wereld werkt, dagen in je tuin zit te wroeten of om orthopedische redenen kan het dragen van Crocs voor mij door de beugel. En dan nog zijn er betere alternatieven te vinden op de schoenenmarkt. Ik weet dat ik niet alleen sta in mijn anti-Croc standpunt (zie ihatecrocs.com), maar toch duiken ze overal op. De makers hebben zelfs voor een paar gezorgd zodat onze geliefde voetjes niet Crocloos de winter door moeten. En het feit dat hun omzet sinds 2003 vervijfvoudigd is spreekt ook boekdelen. Het is duidelijk dat de Crocs nog even in ons midden zullen blijven of we het nu leuk vinden of niet.